Gode råd for å beholde smilet

Med riktig tannhygiene og tannlegevakt Oslo kan problemet med hulrom og tapte tenner holdes i sjakk. Her er noen tips for å holde tennene rene og sunne. Spør alltid tannlegen din eller tannhygienisten hvilke metoder som er best for deg.

Puss tennene minst to ganger om dagen

Puss tennene grundig i ca. tre minutter om gangen etter hvert måltid eller minst to ganger daglig. Det anbefales å vente ca 20 minutter etter et måltid.

Tanntråd

Bakterier liker å slå seg ned i de små mellomrommene mellom tennene. Bruk av tanntråd eller tannbørste før du pusser, fjerner bakterier.

Velg riktig tannbørste

I dag har du valget mellom en mengde forskjellige tannbørster. Hver børste har sin egen spesialfunksjon, så det er best å spørre tannlege Oslo eller tannhygienisten om råd når du skal velge ny tannbørste

  • Tannbørster med korte hoder er designet for å nå tennene på baksiden av munnen.
  • Tannbørsten din bør ha tre eller fire rader med børster, og den skal være lett å holde og bevege seg rundt i munnen din.
  • Bytt tannbørste annenhver måned. En slitt tannbørste fjerner 30% mindre plakk og kan være en bakteriefelle.
  • Moderne elektriske tannbørster rengjør bedre enn manuelle tannbørster. De er også lettere for barn å bruke. De raske, automatiske børstebevegelsene kan redusere børstetiden til to minutter.

Bruk alltid tannkrem

Tannkrem gir deg ikke bare frisk pust, men hjelper også med å holde børsten ren. Fluortannkrem, gel eller munnvann har vist seg å hemme utviklingen av karies. Skyll munnen med litt vann etter tannbørsting, da dette støtter den beskyttende effekten av fluor

Tygge tennene i toppform

Snacks som krever mye tyggearbeid, det være seg epler, gulrøtter eller nøtter, øker spyttproduksjonen i munnen. Spytt renser og styrker tennene. Fiberrike matvarer (som fersk frukt, korn og rå grønnsaker) har en positiv effekt på oral helse.

Tyggegummi når du er på farten

Det kan være vanskelig å pusse tennene hvis du er mye på farten. Sørg for å tygge sukkerfritt tyggegummi etter hvert måltid i minst 20 minutter – den økte spyttproduksjonen vil beskytte tennene dine mot karies ved å skylle bort matrester og nøytralisere syrene som er dannet av bakterier.

Kutt ned på sukker

Unngå sukkerholdig mat og drikke mellom måltidene for å redusere mengden plakkbakterier i munnen. Vær forsiktig med det skjulte sukkeret.

Gå til tannlegen to ganger i året

Regelmessige kontroller og profesjonell tannpleie bidrar til å redusere tannstein og forhindre hulrom, og gjør det mulig å oppdage tannkjøttsykdom tidligere