Etter fjerning av en tann

Hva kan du spise? Får du tannpine? Hva skal jeg gjøre hvis kinnet hever seg?

Å få fjernet en tann kan forårsake ubehag. Her kan du lese om hva du kan gjøre etter trekking av en tann.

Hva kan du forvente når du har fått fjernet en tann?

Å få fjernet en tann kan sammenlignes med en liten operasjon. Du må derfor ta vare på såret som har kommet inn i munnen din. Noen ganger syr tannlegen såret for å holde sårkantene sammen og fremme helbredelse.

Så lenge lokalbedøvelsen virker, kan du lett bite på leppen eller tungen, så vent med å spise til bedøvelsen er borte!

Når bedøvelsen er borte, kan det være ømhet og milde smerter. Ta derfor noen smertestillende midler før bedøvelsen går ut. Deretter kan du ta smertestillende opptil 3 ganger daglig hvis du føler behov. Barn bør følge instruksjonene i medisinpakken.

Hvis tannlege Oslo har skrevet ut medisin på resept, må tannlegens instruksjoner følges.

Hvis det fortsatt har sterke smerter, bør du søke råd fra tannlegen. Reseptbelagte smertestillende midler eller andre smertestillende midler kan være nødvendig. En nærmere undersøkelse av såret kan også være nødvendig.

Hevelse

Det er ganske vanlig at kinnet og tannkjøttet hovner opp etter at du har fått fjernet en tann. Kalde omslag kan redusere hevelsen. Legg en ispose eller et kaldt, fuktig håndkle på kinnet ved siden av stedet der tannen ble fjernet. Gjør det i et kvarter hver time de første timene.

Noen vil oppleve at kinnet blir litt blåaktig gult. Det er helt normalt og vil avta innen 3-4 dager. Hvis hevelsen vokser i mer enn to dager etter at du har fjernet tannen, bør du kontakte tannlegen din for en sjekk.

Ta vare på såret

Når en tann er fjernet, må såret hvile. Du må derfor ta det med ro og unngå å være fysisk aktiv de første 24 timene etter tanntrekking. For mye aktivitet kan øke blodtrykket og føre til blødning.

Når du trenger å sove eller legge deg ned, er det en god idé å ligge med hodet høyt det første døgnet. Det lindrer trykket i såret.

Unngå å berøre såret. Dette gjelder både tunge, fingre, lommetørkle og mer.

Ikke suge i såret. Derfor må du ikke bruke sugerør når du drikker noe.

Munnvann

Ikke skyll munnen den dagen tannen er fjernet, og ikke gjør det de første to timene. Såret får  ikke fred til å gro så lenge du skyller munnen.

Dagen etter at tannen er fjernet, kan du skylle munnen forsiktig med lunkent vann eller klorheksidin 0,12% (kan kjøpes på apoteket). Det reduserer risikoen for infeksjon

Tannbørsting

Det er viktig å holde munnen ren. En uren munn øker risikoen for infeksjon i såret. Husk derfor å pusse tennene som vanlig, men vær forsiktig så du ikke pusser såret.

Hva kan du spise?

Selv om du plages av såret, husk å spise. Spis gjerne kald mat som er myk eller flytende den første dagen.

Unngå å tygge på siden av munnen der tannen er fjernet, og ikke spis et hardt kosthold så lenge det er til sjenanse.

Røyking og alkohol

sugeeffekt av røyking kan tømme såret i blodproppen som er nødvendig for normal helbredelse. Generelt forsinker røyking helbredelsen av såret, så ikke røyk så mye som mulig.

Unngå alkohol minst de første 24 timene. Alkohol øker blodtilførselen til såret og kan forårsake etterblødning, noe som bremser sårets helbredelse.

Blødning

Det er ganske normalt at den første dagen vil det sive noe blod fra såret. Det kan se verre ut enn det er fordi blodet blander seg med spyttet.

Hvis det er vanlig blødning, kan du best stoppe det ved å ta en ren tampong (f.eks. Et rent, sammenrullet stykke gasbind) og påføre det direkte på såret (ikke ned i såret). Bitt deretter sammen slik at tampongen presser på sårkantene og holder munnen lukket i en halv time.

Det kan være nødvendig å bytte tampong noen ganger. Hvis blødningen fortsetter, bør du kontakte tannlegen din. Hvis dette ikke er mulig, må du kontakte en annen tannlege, lege eller legevakt.

Etterbehandling

Hvis det har vært nødvendig å sy etter fjerning av visdomstenner, bør stingene vanligvis tas ut av tannlegen etter en uke.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå betennelse i såret slik at hullet etter tannen ikke lukkes. En betennelse vil forårsake smerte, dårlig ånde og dårlig smak i munnen. Dette krever etterbehandling hos tannlegen.